PHOTOGRAPHY Q&A | Beginning tips + advice for amateur photographers

Iako se fotografijom profesionalno bavim tek godinu dana i preda mnom je još mnogo stvari koje treba da naučim, dosta ljudi se interesovalo o opremi koju koristim i kako editujem svoje fotogafije. Zato sam odlučio da napišem ovaj post u kojem ću odgovoriti na najčešća pitanja. Već dugo razmišljam i o pokretanju Youtube kanala na kom bi photography Q&A bio jedan od stalnih serijala.


Koji aparat i objektiv koristiš? 

Canon EOS 1200D + EF-S 18-55mm III, jako dobar za početnike i vrlo lagan. Voleo bih da u kolekciji objektiva imam i 50mm 1.4 koji je odličan za portrete i 24-70mm.

Da li si išao na obuku ili završio školu fotografije?

Ne, sve sam naučio sam. Interesovanje za fotografiju je krenulo još u srednjoj školi kada sam svaki mogući momenat beležio telefonom i tako vežbao 'oko za fotografiju' dok sam tehničke stvari naučio kroz vežbu i preko Youtube-a. 

Da li si samokritičan i kako ne upoređivati svoj rad sa radom drugih fotografa? 

Oduvek sam bio samokrtičan prema svom radu što mi je donekle i pomoglo jer sam uviđao greške na kojima sam vremenom radio, a svoj rad još uvek upoređujem sa drugima, ali ne do te mere da sam nezadovoljan svojim fotografijma nego je to uglavnom bila sama ideja, nešto čega se ja nisam setio.

Koje programe koristiš za editovanje fotografija?

Photoshop (da naglasim Adobe Photoshop CS6 jer sam naleteo na par osoba koje su mislile da je svaki program za editovanje fotografija Photoshop) i Lightroom.



Gde pronalaziš inspiraciju?

U početku Tumblr, a onda sam postao zavisnik od Pinteresta gde pronalazim inspiraciju za svako fotkanje - od modnog do hrane i proizoda. Ukoliko model nema iskustva, sačuvam par fotorafija na telefonu kako bi znali šta da rade.

RAW ili JPG?

Raw uvek. Na početku sam fotkao jpg, i onda mi ja raw format olakšao život, jer mogu da menjam dosta toga na fotografiji a da se kvalitet ne promeni.

Kako pronalaziš modele za fotkanje?

Model za vežbanje može da bude svako, sestra, brat, roditelji. Često fotkam svoje prijatelje, ali uglavnom modele nalazim preko modnih agencija i Instagrama. Ako vam se svidi nečiji stil, izgled samo im pošaljite DM. Nemate šta da izgubite.

Mnogi su imali i pitanja vezana sa Instagram i odvojene profile. Ja sam probao da imam dva Instagram account-a, jedan poslovni i privatni, ali mi je bilo teško da im posvetim istu količinu pažnje tako da sada vodim samo jedan što smatram da je mnogo bolje jer onda klijenti donekle steknu uvid i u to koga unajmljuju. 


Nadam se da vam je ovaj post bio od pomoći i ako imate bilo kakvih pitanja na koje nisam odgovorio napišite ih u komentaru ili na mom Instagramu. xoxo

Instagram: @alexandaracid
Pinterest: @alexacid

Comments

Post a Comment

POPULAR POSTS